مراحل ساخت کارخانه با ساندویچ پانل

اگر در فکر راه‌اندازی یک کارخانه هستید؛ در این بخش می‌توانید اطلاعاتی دقیق و سودمند در مورد مراحل احداث یک کارخانه و چگونگی استفاده از ساندویچ پانل برای اجرای دیوارها و سقف آن دریافت نمایید.

برای راه‌اندازی یک کارخانه قدم اول برپا نمودن فضایی برای استقرار خط تولید کارخانه است. سالن‌های وسیع و سوله‌هایی با دهانه‌های عریض بهترین نوع سازه برای کارخانه‌ها هستند. در حال حاضر نیاز رو به افزایشی برای ساخت سریع سوله‌ها و سالن‌های تولیدی وجود دارد. سوله‌ها و سالن‌های تولیدی در انواع مختلفی ساخته می‌شوند. برای ساخت کارخانه با ساندویچ پانل پیش از هر اقدام دیگری باید نوع سوله و کاربری آن تعیین گردد. کارخانه‌ها بر مبنای نوع کالای تولیدی در انواع گوناگونی ساخته می‌شوند. شاخص‌ترین‌ها انواع کارخانه از این جنبه عبارت‌اند از:

  • صنایع کلان (پتروشیمی و…)
  • تولید مواد غذایی و اقلام خوراکی
  • کالاهای الکترونیکی و تکنولوژیک
  • لوازم خانگی
  • کالاهای صنعتی و مصالح ساختمانی

انتخاب زمین

انتخاب زمین برای ساخت سوله اولین قدم عملی برای احداث کارخانه است. اما پیش از آن لازم است برای اخذ مجوزهای لازم اقدام نمود. عوامل متعددی در هنگام انتخاب زمین باید مدنظر قرار گیرند. تمام مراحل ساخت کارخانه و سپس بهره‌برداری از آن وابسته به انتخاب درست زمین است. در هنگام انتخاب زمین برای کارخانه باید حتماً عوامل و فاکتورهای زیر را در نظر داشت:

  • جنس خاک و میزان تراکم آن
  • همسایگی‌ها و کاربری‌ها مجاور
  • دسترسی‌ها و گذرهای هم‌جوار
  • فاصله تا مراکز مرتبط و اساسی
انتخاب زمین ساخت کارخانه با ساندویچ پانل

طراحی و اجرای سازه سوله

طراحی سازه و تعیین فرم سوله رابطه متقابل دارند و بر هم اثرگذار هستند. سوله‌های کارخانه‌ای بر مبنای فرم ظاهری در انواع مختلفی برپا می‌گردند. رایج‌ترین انواع سوله کارخانه عبارت‌اند از:

  • سوله تک دهانه
  • سوله قوسی
  • سوله با ستون مشترک
  • سوله چنددهانه با ستون
  • سوله تک‌شیب
  • سوله تک‌شیب با ستون وسط
  • سوله تک‌شیب متصل به ساختمان (لینتو)

پس از تعیین فرم سوله باید اقدام به طراحی نقشه‌های سازه‌ای کرده و تمام جزئیات ساخت را مشخص نمود. نقشه‌های سازه باید شامل تمام جزئیات هر یک از اجزا باشد. در ادامه نقشه‌های معماری شامل پلان، برش معماری و نماها طراحی می‌گردند. سوله‌های صنعتی هم مانند هر سازه دیگری از سه بخش اصلی یعنی پی (فونداسیون)، پایه (سازه) و پوشش تشکیل می‌شوند. نوع فونداسیون (تکی، نواری و…) بسته به ویژگی‌های پروژه و شرایط سازه دارد. سازه هر سوله شامل عناصر مختلفی است که مهم‌ترین آنها ستون‌ها، بادبندها و رفترها (Rafter) هستند. سگراد (Sag Rod) و استرات (Strut) از عناصر دیگری هستند که ایستایی و کارایی سوله به آنها وابسته است.

 

در طراحی سازه سوله باید تمام عوامل دخیل را در نظر داشت. یکی از حساس‌ترین موضوعات در این حوزه وجود جرثقیل سقفی (Overhead crane) در برخی سوله‌های صنعتی و کارخانه‌ها است. در چنین مواردی باید حتماً بار ناشی از وزن جرثقیل سقفی در هنگام طراحی سازه مدنظر قرار گیرد. مهم‌ترین مواردی که نقش تعیین‌کننده‌ای در نوع سازه انتخابی برای سوله کارخانه و طراحی جزئیات آن دارند عبارت‌اند از:

  • ارتفاع جانبی سوله
  • شیب مورد نظر سقف و طبیعتاً محاسبه ارتفاع تاج
  • طول دهانه عرضی
  • طول دهانه‌های طولی و تعداد قاب‌های طولی در نظر گرفته شده
  • پوشش مورد نظر سقف
  • بار برف و نیروی باد
  • نیروی زلزله
  • در نظر گرفتن مقاومت خاک منطقه مورد نظر
اجرای دیوار کارخانه با ساندویچ پانل

اجرای دیوارها و سقف سوله با ساندویچ پانل

ساندویچ پانل امکان ساخت دیوارها و سقف سوله را در سریع‌ترین زمان ممکن فراهم می‌آورد. پیش از اجرای جداره‌ها با ساندویچ پانل باید نوع پانل مورد نظر تعیین شود و تمام جزئیات باید به طور دقیق و در قابل نقشه‌های شاپ دراوینگ (shop drawing) تهیه و به تیم اجرا تحویل گردند.

برای نصب پانل روی سقف سوله باید ابتدا پروفیل‌های پرلین (Purline) اجرا گردند. سپس پانل‌ها به موازات شیب سقف و با استفاده از پیچ گالوانیزه سرمته در محل نهایی نصب گردند. اتصال پانل‌های سقفی به هم به شکل اورلپ (Overlap) است و از فیتر (Fitter) برای همپوشانی و درزبندی کامل گام اورلپ دو پانل سقفی استفاده می‌شود. در بالاترین نقطه سقف سوله از فلاشینگ و همچنین در لبه پایینی سقف از گاتر (آبرو) استفاده می‌شود. آب‌بندی و هوابندی سقف سوله از مهم‌ترین مراحل ساخت هر کارخانه و سالن تولیدی است.

اجرای دیوارهای کارخانه با ساندویچ پانل نیازمند استفاده از پروفیل‌های فلزی برای شاسی‌کشی است. پروفیل قوطی (Box) به طور گسترده برای این منظور به کار می‌رود. ابعاد و مشخصات پروفیل مورد استفاده به عوامل مختلفی از جمله ارتفاع سازه و بارهای جانبی از جمله نیروی باد وارده بستگی دارد و نیازمند محاسبه دقیق است. شاسی‌کشی پانل‌های دیواری عمدتاً به‌صورت افقی انجام می‌شود و پانل‌ها به شکل عمودی در محل مورد نظر نصب می‌گردند. اتصال پانل‌های دیواری بر خلاف نوع سقفی به‌صورت اورلپ نیست و به‌صورت فاق و زبانه می‌باشد. برای اتصال و نصب پانل‌های دیواری در جداره سوله کارخانه از پیچ سرمته گالوانیزه استفاده می‌شود. در دیوار سوله هم برای پوشش کنج‌ها، لبه‌ها و درزهای حساس از انواع فلاشینگ استفاده می‌شود.

نازک‌کاری و تجهیز

اجرای نازک‌کاری، کف‌سازی، نصب در و پنجره‌ها، راه‌اندازی تأسیسات الکتریکی و مکانیکی و تجهیز کارخانه در این مرحله انجام می‌شوند. تمام این موارد باید دقیقاً بر مبنای نقشه‌های از پیش طراحی شده انجام شود. باید توجه داشت که حفره‌های مربوط به تأسیسات و تجهیزات از پیش تعبیه شده باشند؛ زیرا ایجاد هر گونه سوراخ و حفره در پانل‌ها پس از نصب بر خلاف اصول حرفه‌ای بوده و سبب کاهش کارایی آنها می‌گردد.

برای کف‌سازی سوله باید از متریال‌های مقاوم و با قابلیت شستشو بهره برد. بسته به نوع کارخانه، کفپوش‌های پلیمری (اپوکسی، پلی یورتان و…) یا کفپوش‌های بتنی بهترین انتخاب ممکن هستند. تجهیزات کارخانه بسته به خط تولید و نوع کالای تولیدی متفاوت است. بازشوها (در و پنجره‌ها) کارخانه‌ای در انواع مختلفی وجود دارند. درب لنگه‌ای، در ریلی، درب کرکر‌ه‌ای صنعتی، درب تاشو، درب سکشنال (Sectional door) و درب ویژه بارانداز اصلی‌ترین انواع درهای صنعتی هستند. تمام کارخانه‌ها علاوه بر درب‌های بزرگ نیازمند درهایی با مقیاس انسانی هم هستند. در برخی موارد درهای انسانی در داخل همان درهای بزرگ صنعتی تعبیه می‌گردند.

محوطه‌سازی و تحویل

مرحله پایانی در ساخت سوله کارخانه محوطه‌سازی است. محوطه کارخانه‌ها شامل فضای سبز، مسیر عبور و مرور پیاده و سواره، ساخت آلاچیق و در برخی موارد ساخت فضای پارک خودرو است. در طراحی و اجرای مسیرهای محوطه کارخانه باید به عبور خودروهای سنگین توجه داشت و از مصالح مقاوم و بادوام برای اجرای کف گذرهای خودرو بهره برد. برای پوشش گیاهی محوطه کارخانه‌ها و کاربری‌های صنعتی بهتر است از گونه‌های گیاهی مقاوم استفاده شود. البته انتخاب نوع پوشش گیاهی بیش از هر چیز بستگی به شرایط اقلیمی سایت پروژه دارد. تحویل کارخانه در واقع زمانی است که سازه آماده آغاز بهره‌برداری می‌باشد.

محوطه‌سازی و تحویل کارخانه با ساندویچ پانل

برای ساخت یک کارخانه به بهترین شکل ممکن معقول‌ترین راه واگذاری اجرای پروژه به یک شرکت باتجربه در این حوزه است که سابقه طراحی و احداث پروژه‌های مشابه را داشته باشد. شرکت‌های پیمانکاری کمی وجود دارند که تجربه کافی را در این زمینه داشته باشند. شرکت ماموت ساختمان برترین مجری پروژه‌های احداث کارخانه در کشور است. برخی از پروژه‌هایی که توسط ماموت ساختمان اجرا شدند عبارت‌اند از:

  • صبا فولاد زاگرس
  • زر ماکارون
  • لاستیک‌سازی گیلان
  • سرامیک البرز
  • پارس امنا

شرکت ماموت ساختمان اجرای پروژه‌ها را در قالب قرارداد EPC (Engineering Procurement Construction) برعهده می‌گیرد. بدین ترتیب تمام مراحل کار از طراحی گرفته تا تأمین تجهیزات و زیرساخت‌ها و اجرای پروژه برعهده ماموت ساختمان خواهد بود. این نوع قرارداد تمام خواسته‌های کارفرما را پوشش می‌دهد و بهترین نتایج را برای کارفرما به همراه دارد. در صورت نیاز به مشاوره و همچنین برای عقد قرارداد با شرکت ماموت ساختمان لطفاً با کارشناسان ما در تماس باشید.

رسانه تصویری
رسانه gutter thumb new 1
رسانه معرفی ساندویچ پانل؛ قابلیت‌های بسیار و کاربرد متنوع
هر روز و در هر ساعت آماده پشتیبانی و ثبت سفارش خرید شما هستیم
تلفن پشتیبانی : ۴۵۵۱۰ (۰۲۱)
۰۲۱ ۴۵۵۱۰